„100 малки победи“: Зарина Микова и пътят към здраво тяло чрез йога

12:00, 27 юли 20 / Спорт 25 3164 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

TOPNOVINI.BG и "100 малки победи" стартирахме поредица от интервюта с треньори и спортисти, които ще показват колко важна част от нашия живот е спортът и как по един или друг начин трябва да намираме време, за да го практикуваме. Също така те ще ни разказват пътя, който са извървяли и това как да поддържаме ежедневна форма. Здравият дух и здравото тяло се постигат с добра дисциплина, целеустременост и хъс. #100 малки победи е предизвикателсто за всеки един от вас.

Зарина Микова е сертифициран йога преподавател с 5 специалности: Хатха Йога, Виняса Йога, Лечебна Йога, Баланс на Чакрите и Йога за деца. По образование е инженер химик, с трудов опит като търговец на различни видове продукти и услуги. Майка е на едно прекрасно момиче, което я изпълва с радости и творчески сили. Емпат е. За нея йога е философия и път за физическо, сетивно, емоционално, ментално и духовно усъвършенстване – самоизцеление и самореализация.

Снимка: Зарина Микова/Личен архив

Зарина, кога и защо започна да се занимаваш и интересуваш от йога и здравословен начин на живот?

Духовните ми търсения започнаха някъде около 16-годишната ми възраст. Тогава ми подариха малко по различна книга, книгата описваше какво е Аза (Атман), бях впечатлена, осъзнах, че Азът ми ме формира като отделна единица, личност която цял живот се формира и изгражда. На тази възраст се породи и интересът ми към беседите на Петър Дънов (към днешна дата мога да кажа, моят духовен Учител). На тази възраст беше и първото ми докосване до йога, от Венцислав Евтимов в книгата му „Йога“. Така започнаха моите духовни търсения и интереси към различни духовни философии и школи, и така до ден днешен.

Много години по-късно обаче започнах да практикувам йога, пранаяма и медитация, на много по-зряла възраст. Първо осъзнах силата на медитацията, сугестията и релаксацията, успях да откажа цигарите със силата на сугестията чрез метод на Алан Кар, тогава бях на 28 години. Години по-късно усетих благотворното влияние на кундалини практиките на Мая Фаинс, след това реших да се запозная и с други стилове йога, и така до деня в който реших, че това ме прави истински щастлива, духовно и емоционално балансирана. Решението да създам йога център AsanaDream, а и да се занимавам професионално с йога, дойде някак закономерно. Започнах да преподавам на 39-годишна възраст, и така вече близо 2 години.

Кое те мотивира и вдъхновява?

Мотивират ме резултатите, които всяка йога практика дава. Мотивират ме усмихнатите и благодарни, доволни лица. Вдъхновявам се от факта, че още някой се е научил, как с прости техники, може да се почувства щастлив и умиротворен, блажен. Вдъхновявам се от личности, които въпреки трудностите, имат силен дух и воля за достойни цели и дела. Вдъхновявам се от красиви и благородни души, от хора с чисти и добродетелни сърца.

Изброй няколко от най-важните ползи, защо човек да практикува йога?

Йога е цялостен комплекс от практики, които дават положителни резултати на личността на физическо, емоционално и ментално ниво:

Чрез различни практики, асани и пранаяма, ние манипулираме нервус вагус, блуждаещият нерв, който има пряко отношение, към парасимпатиковата нервна система. Чрез нея ние предизвикваме оздравителни процеси в организма си.

Чрез дихателни техники, внасяме повече кислород в организма си, тоест повече жизнена енергия (прана). Чрез медитативни дихателни техники успокояваме нашия ум и постигаме емоционален баланс. Човек може да преодолее паник-атаки, тревожни и депресивни състояния.

Чрез крии, асани, дихателни техники и йога нидра, ние стимулираме хипоталамусът, под контролът на който се освобождават ползотворни за организма хормони, наричаме ги хормони на щастието, защото предизвикват позитивни емоционални състояния. Не случайно всички духовни учители ни казват- Да не търсим щастието извън себе си, щастието е в нас.  

Снимка: Зарина Микова/Личен архив

Защо да изберем йогата?

Защото йога ни балансира на всички нива, на физическо, психическо и емоционално ниво. С йога можем да се освободим от вредни навици, можем да изградим нови личностни качества. Можем да оздравим организма си, психиката си. Можем да бъдем щастливи, дори и да сме в труден етап от нашето развитие.

Кои са най-често използваните извинения и оправдания при пропуснати тренировки и има ли такива?

Всеки, който е усетил ползите от йога не се е отказал, практиките стават необходимост и част от живота му.

Факт е, че всяко начало е трудно, но в практиките се учим, че за всяка малка победа се иска постоянство и желание да излезем от зоната си на комфорт. Успяват тези, който не се притесняват да излязат от зоната си на комфорт.

В каква възрастова група са хората, на които си преподавател и личен треньор?

Преподавам на личности от 5 до 75 години. Няма никакво значение на каква възраст сте, за да започнете да практикувате йога.

Кои са най-често срещаните заблуди за достигането и поддържането на оптимална кондиция?

Повечето хора си мисля, че щом не могат някой асани, мястото не им е в йога залата. Искам да им кажа. Йога е за всеки, и ни учи как стъпка по стъпка да напредваме, без да се отказваме, без да се съревноваваме с някой друг. Единствено се състезаваме със себе си, преодоляваме собствените си блокажи.

Спазваш ли диета и какви хранителни добавки приемаш?

Не, не спазвам диета. Просто преди 6 години смених хранителния си режим. Избрах вегетарианското хранене, като към него преди три години добавих и веднъж месечно консумация на риба, обикновено по празници.

По принцип не използвам хранителни добавки, но наскоро се запознах с ползите на сладкия пелин. Добавката, която приемам е 100% ~ Сладък пелин.

Снимка: Зарина Микова/Личен архив

Можем ли да наречем йогата здраве?

Йога ни помага да поддържаме висок имунитет, хормонален баланс и здрава психика.  Йога със сигурност подобрява здравето на всеки практикуващ. Йога е превенция за здраве.  В някой случаи йога наистина ни лекува. В други случай йога практиките подпомагат оздравителният процес на някой сериозни заболявания. При всички случаи йога е път към едно по-здраво тяло.

Снимка: Зарина Микова/Личен архив

Какво най-много ти помага, за да постигаш целите си?

Целта е хубаво нещо, но с времето се научих, че целта само дава посоката на движение, по-важно е как ще преминем през пътя. А всички знаем, че всеки път се преодолява със силата на малките крачки.

Кое е мотото, което следваш?

Нямам мото, по скоро в духовните проучвания търсих прости принципи, които са общо валидни във всяка ситуация, и успях да ги формулирам:

  1. Свещено право на всяка личност е да се себереализира, но докато се усъвършенства да не пречи на себереализацията на друга личност.
    2. Свещен дълг на всяка личност е да помага, но без това да пречи на собствената му себереализация.
    Двата принципа на себереализация са в състояние да решат всеки проблем: личен, нравствен, политически, служебен и общочовешки!
    Свободни, осъзнати и щастливи сме, когато се развиваме, когато не нараняваме нито себе си – нито другите, а даряваме любов, щастие и милосърдие!
    Има и трети.
    3. Свещено право и висша себереализация е да жертваш собствената си себереализация в полза на цялото или на полза РОДу.

Ние всички сме ЕДНО!

 

Още по-темата:

"100 малки победи": Стремежът към усъвършенстване помага на Роберта да върви напред
"100 малки победи": Маги Христова за леката атлетика и как да поддържаме оптимална форма

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама