"100 малки победи": Жизнена енергия за цял живот

12:00, 19 сеп 20 / Спорт 25 4048 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

"Без здрава имунна система няма Здраве!” - Милен и Ади Цанови


Днес отново ще ви срещнем с Милен и Ади Цанови, с които ще поговорим за различните пътища към оптималното здраве и цялостна кондиция.

Жизнена енергия за цял Живот

Знаете ли, че жизнената енергия, необходима на човешкия организъм, за да функционира се набавя едва 20 % с храна, а останалите 80 % се набавят благодарение на водата, въздуха, слънцето и съня?


Как да разберем жизнената енергия?

Жизнената сила е вид енергия в различно състояние, която има както чисто физично проявление, така и душевно. Ние сме изградени от положителни и отрицателни заряди. Ние сме живи, т.е. функционираме, благодарение на тези заряди – силови взаимодействия между частиците и енергията, която те възпроизвеждат. Можем да наречем тази енергия „сила“, която ни превръща от неорганизирана материя във високоорганизирана и добре функционираща. Нещо като вятъра в платната на нашата яхта, който задвижва целия плавен процес на придвижването й по водната повърхност. Взависимост от природните условия в даден момент, излизат големи вълни, които възпрепятстват гладкото плаване, но не спират водния съд да продължи своя ход напред.


За да поддържаме съществуването си, ние трябва да разграждаме постоянно външни за нас вещества, усвоявайки тяхната енергия. Често обаче тази енергия е напълно непълноценна, поради начина ни на хранене – храненето с боклукчава и „мъртва храна“ не носи енергия на нашето тяло, а, съвсем напротив, черпи от наличната, за да осъществява излишното храносмилане на празните калории.

Снимка: CanStockPhoto

Липсата на двигателен режим не помага с нищо, а даже подклажда очевидното – приемът, задържането и усвояването на жизнена енергия за целите на съществуването на организма са невъзможни, защото храната е „празна“ на енергия. Т.е. онези 20 % вече липсват.


Организъм, който може да усвоява енергия от храна, слънце, вода и въздух, плюс задължителна доза сън, поддържа и развива всички свои структури. Такъв организъм наричаме „Здрав“. Организъм, който има проблем с усвояване на енергия от „доставчиците“ (храна, вода, въздух, слънце, сън), стартира разрушителни процеси, тъй като изискванията на високо енергийната структура не могат да бъдат задоволени, и той преминава към по-ниско енергийно ниво, което в крайна сметка води до неговото окончателно разрушаване и последвала смърт.


Ракът е липса на жизнена енергия! Как да спасим себе си, набавяйки си жизнена енергия?


Най-важното е да си отделим време, за да създадем „план-програма“ на нашето ежедневие, в която да прецизираме МНОГО ВНИМАТЕЛНО кога, с какво и с колко се храним, кога ще спортуваме, кога ще си почиваме - спим, кога ще се излагаме на слънце и колко, кога ще дишаме чист въздух и ще прилагаме правилата на правилното дишане, кога, колко и каква вода ще пием, и в кой водоем ще плуваме (Не плуваме в заблатени места! Течащата вода е най-подходяща!).

 

Трябва да отделим време за йога на ума – оставане сам със себе си – медитация.


Целта е не просто да изпишем на лист хартия нашата план-програма, но и да следим за нейното прецизно прилагане. Без този план-програма борбата с болестта няма да е с победен край. Знайте, че нашата имунна система е подчинена пряко на жизнената енергия. Без здрава имунна система няма здраве!


Бъдете много внимателни към излагането на слънце. Идеята не е да сте като препечена филийка, а да придобивате т.нар. „здравословен тен“. Излагането на слънце набавя витамин Д в организма, който пък от своя страна спомага пълноценната абсорбация и задържане на калций в организма.

Снимка: CanStockPhoto


Спортните занимания трябва да са обвързани с релевантна доза активна почивка. Храненето трябва да е в спокойна обстановка, сред положителни хора, без разправии на масата и с пълноценна храна, която да нахрани нашите клетки. Водата трябва да е чиста и прясна. Не тренираме по улиците на големите градове, и не колоездим по тях. Не плуваме в блатисти места и мръсни води. Не правим дихателни практики на балкона у дома, който се намира в центъра на града. Отдаваме се на себе си сами.


Поемането на адекватна и пълноценна доза сън ви препоръчваме да осъществявате в чисто, проветрено и с не твърде висока температура място, за да може свежестта на въздуха да позволява прилагането на правилно дишане по време на съня. Хубаво е да се научим да спим съзнателно, за да можем по време на сън да въртим тялото си в трите посоки – по гръб, наляво и надясно.

За организма не е добре да бъде в една поза часове наред. Това причинява твърде дълго задържане на течности в определени органи, които не си почиват. Добре е да спим в затъмнена стая до момента на нашето естествено пробуждане. Всяка светлина, малка или голяма, е напълно излишна, защото мелатонинът (един от най-мощните антиракови хормони) не се изработва, докато има пряка или косвена светлина. Просто спуснете щорите, завесите, загасете всички възможни източници на светлина. Спете спокойно и необезпокоявано от излишни шумове, били те просто тих звук на сериала, на който заспивате, или тиха вечерна музика с природни звуци. Мозъкът ви трябва да се освободи от всичко излишно.

Снимка: CanstockPhoto


Отделянето на мелатонинът е ключът към превенцията и лекуването на болестта. Имайте предвид, че количеството лекарства, които спират изработването на мелатонин в тялото, е огромно. Почти всяко първо лекарство е анти-мелатон.


Ако обичате да пийвате чашка кафе (не повече от една!), то нека кафето бъде обезателно органично. Не приемайте кафе до осем часа преди съня. Бъдете внимателни с него! Много умерени дози и не всеки ден. Между другото има отлични заместители на кафето като вкус, от който толкова много хора не могат да се откажат. Ние пием такава смес, не защото сме дълбоко привързани към кафето, а защото има много приятен аромат и вкус, и спомага някои очистителни функции в организма. Сместа е от ечемик, ръж и цикория. Няма и ефекта на кафето – да възбужда. Напитката е великолепна! Може да се пие и от малки деца. Продава се в био магазините.

Снимка: CanStockPhoto

Какво още пречи на изработването на мелатонин?

Тютюнопушенето на цигари, пури и други, алкохолни напитки, наркотици от лек и тежък характер, и превъзбудата преди часа за лягане. Умът трябва да се освободи, за да успокои душата, а тя на свой ред да даде знак за успокоение на органите. Те ще продължат да функционират, според зададената им биоритмология на живот, но целта е тяхната работа да бъде пълноценна.


Приемът на мелатонин не е подходяща идея. Идеята е да предизвикваме организма да го отделя самостоятелно. Приемът на мелатонин е като лекуването на запек с лекарства. Полза няма – спреш ли лекарствата, спира и извеждането на хранителните излишъци.


Активната почивка е още една Първа промяна във ВАШИЯ ПРОЕКТ ЗДРАВЕ! Особено сега почивката е от огромно значение за оздравителните процеси. Ако сега не си отделите време, то кога?!
Ние се борихме дълго с някои наши навици. Един от тях бе да се научим да дъвчем бавно и продължително. Научихме се да отделяме време само за себе си (изцяло поединично за себе си!) и да се наспиваме без излишък. Справихме се!След като ние можем, защо и вие да не можете!?

Снимка: Личен архив/ Милен и Ади Цанови


Ето и днешните 3 основни идеи за оптимална кондиция чрез физическа активност и възстановяване:

Лека, тонизираща тренировка сутрин, на празен стомах - стремете се да започвате всеки ден с лека, 15-20 минутна тонизираща активност. По този начин силно ще стимулирате естественото пречистване на тялото, отделянето на хормон на растежа и изгарянето на излишните мазнини.

Висока интензивност - стремете се във всяка тренировка до достигате (дори и за кратно) максимална ефективност. Казано накратко - ефектът от тренировката се постига, когато има има висок пулс и когато се изпотим.

Време за възстановяване - много е важно да си осигуряваме достатъчно време за почивка и сън. Повече от половината ефект във всяка тренировка се съдържа именно във възстановяването.

Не забравяйте често да проверявате моментната си кондиция със забавното 30-секундно упражнение #bottleboxing

Вашата малка победа днес ви очаква. Успех! #100malkipobedi с Момчил Манчев.

Още от "100 малки победи":

„100 малки победи“: Силова тренировка

„100 малки победи“: Кратка функционална тренировка със Светлин Спасов

„100 малки победи“: Антистрес, медитация и йога със Зарина Микова

„100 малки победи“: За силата на водата с Милен и Ади Цанови

„100 малки победи“: Тренировка за цялостна кондиция с Роберта Стойнева

"100 малки победи": Тренировка за ученици с Маги Христова

„100 малки победи“: Тренировка за цялостна кондиция с Кирил Райков и 2sport4life

"100 малки победи": 100 упражнения за цялостна кондиция

Oще интересни предизвикателства и тренировки може да откриете на страницата на "100 малки победи" във Фейсбук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама