„100 малки победи“: За предимствата на органичната храна с Милен и Ади Цанови

07:30, 23 ное 20 / Спорт 25 2677 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Този понеделник с Милен и Ади Цанови говорим по темата за здравословното хранене и най-вече живата чиста храна.

Да, живеем в 21 век. Така е. Трудно е. Все по-малко и малко са местата по света с чиста храна, а закупуването на такива в местния супермаркет е „Мисията невъзможна“. И да, и не.

Две са важните неща. Първото е, че да се намери органична храна е много трудно. А, ако се намери, е много скъпа. Но е важно да знаем, че харченето на пари за химиотерапия не е по-евтин или добър акт на воля към бюджета, с който разполагате. „Ох, не можете да си представите, че онзи ден съм дала 500 лева за изследвания и направо ми се зави свят. Направо ужас“. Ако хората така реагираха на бюджетите си, свързани с лекарствата и разходите за колата...

Да, ще трябва да отделите различен бюджет от обичайно харчения в закупуване на боклукчава храна, която е по-евтина. Но, второто важно нещо, е че новото пазаруване няма да ви излезе по-скъпо, защото вие няма да се храните толкова много пъти и по толкова много, колкото преди. Т.е. ще уравновесите по-високата стойност с количеството хранения и храна.

Много рядко хората гледат на нещата по този начин, но нека споделим с вас отговор на един въпрос, на който все още не сме отговорили никъде, макар че имахме такива намерения. „Как така си позволявате толкова много неща двамата? Откъде тези бюджети“. Не можете да си представите какви въпроси ни отправят хората.

В живота ни „преди“ (ние делим живота си на два етапа – 1. Преди пробуждането и 2. След – вече пробудени!) ние се хранихме четири-пет пъти на ден (говорим предимно за Милен, чиято глава бе все в хладилника или в шкафовете с „нещо за подхапване“). Сега се храним по два пъти без подхапвания. Преди бяхме участници в пирове по ресторанти с приятели на обилни трапези, полети обилно с пивки напитки, поне два пъти в седмицата. Сега също излизаме много, но се храним много по-малко и, ако ще пийнем нещо, ще е чаша хубаво червено вино или чаша жива бира. Преди всяка събота бяхме на клуб и харчех аз, Ади, такива пари, че… няма да разправям, защото ме е срам. Вече не ходим по такива места. Не намираме нищо, което да ни радва в тях. В ьивота си „преди“ харчехме доста средства за дрехи, обувки и разни ненужни придобивки. Днес пак харчим, но вече много по-скромно и по необходимост, а не от суета. Преди имахме един „Вълшебен шкаф“ с какви ли не неща за подхапване. Отдавна вече го нямаме. Не ни е нужен. Лъжица сусамов тахан с мед е отлично подхапване, ако ни се хапва нещо „сладичко за душата“. Преди ходихме на скъпи почивки, което не е лошо. И сега го правим, но харчим много по-малко, защото се задоволяваме с по-малко. Не харчим пари за препарати за миене на под, прозорци и какво ли не по дома. Не харчим пари за колекция от вина и други напитки. Не харчим пари за безсмислени срещи, за пътувания, които не ни носят нищо, за пореден чифт обувки, който ще носим една три пъти в сезона.


Снимка: Личен архив

Много разходи отпаднаха от нашия семеен бюджет. Много. С диагнозата рак изчистихме и суетата, и дома си от неща, които не ползваме, и от неща, които не носим. Кило домати вече е дар, който ни е нужен, за да задоволим жадуващия за хубава храна вкус. Обожаваме домати! Родителите на Милен отглеждат домати, и, вярвайте ни, те са с божествен вкус.

Ако 500 гр. рафиниран ориз струва 1.20 лв., то кафявият нелющен е 2.50 лв. в био магазина. Преди 500 гр. ориз стигаше само за двама – две порции, а днес стига за 4 човека с малко зеленчуци и къри.

Както разбирате, всичко е въпрос на приоритети. Всеки, както го разбира. Но не може да се гневиш на цените на органичните продукти и в същото време да плащаш за химиотерапия в Германия 10 000 евро на курс. Някак си не е честно. За хубавото – по-малко, а за лошото – повече. Защо?

Да не говорим, че има хора, които се гневят и на факта, че алтернативните практици взимате пари за прегледи и диагностициране на различни апарати с репликата: „И тия се нагушиха като по болниците! Нали уж помагат на хората. И тия са същата стока“. Е, то нали и конвенционалната медицина помага на хората? Значи – за нейните диагностики и „лечения“ си плащаме, а при натурапатите, например, не, защото по нечия препоръка и презумпция не трябва, и се гневим и обиждаме.

Посоката не е правилна. Това е.

Факт е, че когато се храним с неорганична храна, ние рискуваме да се храним с пестидици, фунгициди, инсектициди и хербициди. Вярвам знаете, че това са токсични (отровни) химикали, които се използват за съхранение на продукцията от всякаква животинска вредна, според земеделието, намеса. (Вярваме знаете, че именно това съвременно земеделие с вредните си практиките унищожава поголовно света на пчелите). Това знание ясно коментира защо органичната храна е по-скъпа. Защото тя не се обработва с химикали, а се разчита на естествения растеж, подбор и природни условие. Рискът за продукцията е много по-голям, да не говорим, че изискванията към нея, за да й се сложи етикет „органичен“, са обвързани с много отговорности, които струват пари. Много пари.

Генно модифицирата продукция също е опасна, въпреки че се твърди, че генната модификация не настъпва при хората. Е как тогава е настъпила в зърното, пък в нас не може? Не настъпва при хората? Сигурни ли сме вече в това, защото по плажовете виждаме мъже с неестествено големи гърди и млади момичета с неестествено окосмяване, момичета и момчета с неестествено големи глави и торсове, несъразмерни.

Все повече и повече малки и големи магазини и магазинчета предлагат органична стока. Преди четири години у нас цените на повечето от тях бяха ужасно високи. Мислим си даже, че се спекулираше с органичните продукти. Добре, че светът на конкуренцията застъпи, за да намали драстично цените на продуктите. И това е факт. Органичната/био продукция вече е на доста по-достъпна цена, отколкото преди четири години, когато стартирахме смело промяната в храненето. А в чужбина има цели супермаркети на здравето, които са забележителни и цените напълно разумни за стандарта на страната.

Ситуацията, в която се намирате, изобщо не е за подценяване. Положете малко усилия и в тази посока. Смятайте добре бюджета си и не харчете пари за глупости, а приоритизирайте храненето си, защото то е в основата на оздравителния процес.

Важна подсказката тук е да предприемете търсенето на чиста продукция сред близки, приятели и съседи. Ние все се ослушваме за производители на био мед, зеле, червено цвекло, а родителите на Милен отглеждат шест месеца в годината на село тиквички, краставици, домати, чесън, лук, картофи, магданоз, копър, патладжани, сливи, праскови, кайсии, джанки, грозде, ябълки и круши.

Интересувайте се от фермерските пазари и общности от производители на органична храна. Вече има и Facebook групи и сайтове, от които можеш да пазаруваш с доставка до дома си.

Не всеки път можете да попаднете на органично отгледана стока. Следва да знаете какво е важно да правите в този случай. Зеленчуците и плодовете киснете в хладка вода с морска сол за около 1 час, преди да измиете добре, да обелите дълбоко и да изрежете „дупетата“ и кочаните на зеленчуците или плодовете, защото именно там се отлагат онези „-циди“, за които си говорихме по-горе. Отново измийте добре и чак тогава режете, приготвяйте и консумирайте.

Ако имате у дома водородна машина за вода, то киснете плодовете и зеленчуците във водородна вода.

Ако разполагате с настолен озонатор, е отлична идея да си имате под ръка винаги едно легенче, в което да озонирате продуктите. Озонаторите не са никак скъпи и можете да ги ползвате с години. Удобни са, леки са, не пречат на плота в кухнята и вършат най-вече много полезна работа. Ние разполагаме с две канген машини: едната е у дома в София, а другата е в нашия Оздравителен център в Тайланд и България.

Не забравяйте често да проверявате моментната си кондиция със забавното 30-секундно упражнение #bottleboxing

Вашата малка победа днес ви очаква. Успех! #100malkipobedi с Момчил Манчев.

Още от "100 малки победи":

„100 малки победи“: Тренировка за цялостна кондиция със Светлин Спасов

„100 малки победи“: Да победим заседналия начин на живот с Милен и Ади Цанови

„100 малки победи“: Антистрес, релакс и възстановяване със Зарина Микова

„100 малки победи“: Кратка тренировка за крака с Маги Христова

„100 малки победи“: Тонизиране на цяло тяло с Роберта Стойнева

„100 малки победи“: Кратка тренировка по метода Табата със Светлин Спасов

„100 малки победи“: Упражнения за корем и гръб с Маги Христова

Oще интересни предизвикателства и тренировки може да откриете на страницата на "100 малки победи" във Фейсбук.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама