„100 малки победи“: За вредата от месото и млечните продукти с Милен и Ади Цанови

07:15, 07 дек 20 / Спорт 25 5313 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Този понеделник с Милен и Ади Цанови ще говорим за вредата от млечните продукти.

Научните изследвания са категорични - на места по света, в които месото и млечните не са приоритетни храни, при населението се наблюдават много ниски нива на заболявания и особено рак.

Един от основните въпроси, които вълнуват най-вече алтернативните среди, е: „Месото и млечните продукти подпомагат ли развитието на рак в организма?“. Млечните продукти са причинители на едни от най-тежките алергични реакции, съпроводени с тежко повръщане, кожни обриви, висока температура и диария. Месните продукти са сочени и от конвенционалната медицина за злосторник номер едно на констипацията (запека), стомашно-чревните разстройства и общото телесно замърсяване.

Знаете ли, че месото е в групата на канцерогените, в която са и цигарите, азбеста и плутония? Знаете ли, че по месото, което купувате, има бактерии от фекалии, гной от подкожни абцеси, а рибата е като гъба за живак (особено големите риби!)? Знаете ли, че количеството пестициди и хербициде в рибата тон, сьомгата и други риби на пазара е шокиращо? Знаете ли, че рибата, както и птиците, във фермите се третират с противогъбични препарати, антибиотици и хормони за бърз растеж, които попадат в човешкото тяло? Знаете ли, че връзката между автоимунните заболявания и млечните продукти е категорично тясна? Тя се проявява в отделяне на прекомерно количество слуз, която обостря, например, астмата при децата, които са склонни към нея. Ревматоиден атртир, множествен склероза, диабет тип 1 – причина: консумация на млечни продукти. Знаете ли, че млечните продукти са причина за: акне, екземи, запек, киселинен рефлукс, желязодефицитна анемия и др.? Знаете ли, че протеинът на кравето мляко е най-големият и опасен алерген? Знаете ли, че мляко без хормони няма? Те са в смеските, с които животновъдите хранят животните си. Знаете ли, че даже и органично отгледано, кравето мляко е вредно? Знаете ли, че млякото съдържа гной? Знаете ли, че казеинът в млякото е в пряка връзка с рака на черния дроб? (Дългогодишно проучване, резултатите от което Др. Кембъл събира в книгата си „Китайското проучване“). Знаете ли, че всеки животински протиен увеличава нивата на фактор 1 (IGF-1) (инсулиноподобен растежен фактор), който подтиква растежа на раковите клетки?


Снимка: Личен архив

Дали ще имаме рак или не зависи от това как влияем на атипичните клетки във времето – как ги предизвикваме да се държат. Храненето е едно от тези предизвикателства. При хранене с животински протеини раковите гени се развиват много бързо. Растителната храна постигне нещо забележително, което хапчетата и хирургията никога не успяват. Растителната храна действително спомага регресирането на сърдечно-съдови заболявания и рак.

Научен факт е, че животинските протеини промотират рака, а растителните го намаляват. В един документален филм един от участниците (Маг Данциг – атлет-веган) казва: „Ако върви, скача, плува, пълзи, лети, има очи и родители – не го яжте“. И добавя: „Хората имат стереотипна представа, че ако си веган, си хилав хипар“ (и се смее от сърце). За някои това е смешно, а за други – не.

Знаете ли, че животинските протеини отключват не само сърдечно-съдови заболявания, но и редица ракови? В противовес: растителните протеини не възбуждат сърдечно-съдови и ракови заболявания. Знаете ли, че вече никак не е интересно да се твърди, че млечните продукти са пълноценен доставчик на калций за организма, при условие, че огромно количество растителни храни съдържат този жизненоважен елемент? Остеопорозата е дегенеративно заболяване, което се свързва с недостиг на калций в тялото. Би следвало в страни, в които се консумират много млечни продукти, нивото на заболелите да е много ниско, но това не е така.

Др. Кембъл е категоричен, че приемът на млечни продукти увеличава нивото на заболяването „остеопороза“. Разбира се, че млечната индустрия твърди друго. Та нали трябва да продължи да продава продукцията, която бълва и от която печели много добре. Знайте, че животинските белтъчини създават киселинно състояние в организма, наречено „метаболитна ацидоза“. За да се справи с това състояние, организмът използва най-достъпния си киселинен буфер – калция в костите си, а при извличане на калция за неутрализация на киселината, костите отслабват. Др. Кембъл добавя, че да даваш кърма от един вид на друг не е никак логично. Човешкото мляко (кърмата) е с най-ниско съдържание на протеини сред всички видове. То ни дава ясна представа от какво количество протеини се нуждаем всъщност.

Знаете ли, че по време на Втората световна война Норвегия е окупирана от германците, които изземат добитъка за изхранване на армията си? Резултат: смъртността от инфаркти и инсулти спада драстично. С края на войната животните се завръщат за отглеждане и кривата на смъртността се вдига критично. Това е един ценен урок, който, за съжаление, все още никой не схваща, въпреки че от 1945 година до днес е изминало много време в размисли и поуки. Знаете ли, че там, където не съществува западното хранене (такива места по света са все по-малко и малко!), сърдечно-съдовите болести са рядкост, а кривата на рака е много ниско долу, в сравнение с развитите страни в Европа, Канада, САЩ, Австралия, Южна Америка? Знаете ли, че розовата панделка (символ на превенцията рака на гърдата) се мъдри върху етикетите на много опаковки на млечни продукти в Европа, САЩ, Канада, Австралия, Южна Америка? Същите тези продукти, които са причина първа за рака на гърдата. Колко абсурдно е това!

„100 малки победи“: За предимствата на органичната храна с Милен и Ади Цанови

Знаете ли, че в парче месо от 200 грама може да се открият 4 вида лекарства, за които обаче нищо не е упоменато на етикета на опаковката? Не е ли редно на етикетите на месните и млечните продукти да се изпише „МЕСОТО/МЛЕЧНИТЕ УБИВАТ!“, както се изписва на цигарите (и цигарите са канцерогенен продукт, както и месото, и млечните). Знаете ли, че храненето с месо, риба, млечни, обработени, пушени и консервирани храни е игра на руска рулетка? Може да сте един от тримата заболели, както гласи статистиката. Знаете ли, че най-силните издръжливи животни в света са тревопасни? Слон, носорог, кон. Знаете ли, че ние, хората, не сме месоядни примати? Не е заложено да бъдем такива изначално.

Знаете ли, че няма нищо по-вкусно от здравето? Древна египетска поговорка гласи, че само ¼ от храна ни поддържа живи,  а останалите ¾ поддържат лекаря жив.

В наши дни животните не пасат по полята. Те се хранят с подобрени изкуствени храни с хормони за по-бърз разплод, растеж, срещу множеството възпалителни процеси, които са резултат то техния неестествен живот в затворените пространства на животновъдните стопанства. Колко е трудно да бъде разбрано това безрадостно и жалко положение, в което се намира днешната крава, овца, коза, кокошка, заек, пъдпъдък, пуйка?

Рибата живее в затворени живарници и също се храни с хормони за растеж и лекарства за множеството инфекции по кожата. Чистото месо и рибата са вече рядко срещано явление. Не е изгодно да отглеждаш еко стока, когато на пазара евтиното се разпродава мигновено.


Снимка: Pixabay

Рибата е пълна с живак от замърсяването на водните басейни в световен аспект. Млечните продукти съдържат над 60 различнихормона. Представете си какво се случва в човешкия организъм, приемайки тези 60 хормона. После се чудим защо малки деца навлизат много рано в менструален цикъл.

Избягвайте храни, които създават тежест в организма ви. Приемайте храни, които имат регенериращ характер – които подпомагат процесите по изчиствате на организма и неговото възстановяване. Знаете ли, че много спортисти използват растителната диета, за по-бързо възстановяване при контузии, ускорявайки времето за възстановяване и подобрявайки спортната си ефективност.Консумирайте храни, които съдържат витамини, минерали, антиоксиданти, фитонутриенти, ензими и такива, които съдържат антиракови свойства.

Нещо много интересно! Ако вземете ракови клетки и ги поставите в Петриева паничка и започнете да капете кръв на веган вътре, ще получите 72% потискане растежа на атипичните клетки. Изследването е направено върху клетки на простатата, отгледани инвитро. Същото изследване е повторено и върху ракови клетки при рак на гърдата.

Факт е, че ракът започва от гените. Всички хора по земята носят ракови гени. Те се унаследяват или са гени, които са видоизменили своето първоначална функция, „благодарение“ на химикалите в храната, която консумираме. Тези гени са способни да образуват и поддържат развитието на ракови клетки.

Все още, благодарение на пасторални картини (тучни поляни с крави, овце и кози) в рекламни клипове в праймтайма на телевизионното време, ни продават неестествена за човека храна? А действителността, всъщност, не е пасторална картинка от екрана, а фабрика за клане на животни. Завесата между храната в магазина и нейното производство все още не е вдигната. Производителите категорично отказват да дадат знание за това какво ядем, за да не ни се отяде. Произдводители не ви казват, че месото е пълно с щам на Е-coli (киселинно устойчива бактери – E-coli 0157:H7 – може да предизвика тежко хранително отравяне!). Да, именно, правилно се досещате, че във вашия бургер, дюнер, любим сандвич от Макдоналдс, Бъргър Кинг, Събуей има E-coli. Нещо интересно! Ако кравата премине на хранене само с трева за пет дни, E-coli спадат с 80%.

Вероятно сте гледали телевизионни очерци за животновъдни или млечни производства. Всички служители на екрана са с бели маски на лицето. Знаете ли защо? Не, не е защото в млякото не бива да попадат бактерии от устата на човека. Не е това. Маските се носят, за да не се случва пряко обратния процес – да не навлизат в човека мръсотиите от производствените практики, които съдържат огромно количество паразити, гной и химикали, с които се третира месото. Това не са пасторални картини, а фабрики за трупове, пълни с неизчистени фекалии и гной. В тези заводи се използва амоняк. В много страни по света (вероятно и у нас!) месото се чисти с амоняк за премахване на E-coli.

След като знаете всичко това, не е ли време да признаем гласно, че затлъстяването, което е една от основните причина за развитието на рак в организма на човека, е отговорност на индивида. Лична и неприкосновена! Хората все повече и повече се пристрастяват към т.нар. „евтини калории“ в заведенията за бързо хранене. В тях те намират своето евтино затлъстяване, където то е по-достъпно и по-изгодно ценово. (В един документален филм членовете на едно семейство споделят следното: Храним се с евтина храна по заведенията за бързо хранене, защото не ни стигат парите за друго. Половината от приходите ни отиват за лекарства, които трябва да приемаме, защото имаме сърдечни проблеми, вследствие затлъстяването. Затова ядем лоша храна. А ние двамата гледахме, слушахме и не вярвахме на това семейство. Ужас! Колко е трудно да осъзнаеш, че храната те влачи към купищата лекарства?! Колко е трудно?) И ако разчитате, че производителите носят някаква отговорност за деянията си, опитайте пак. Те не искат да страдат от последствията, уведомявайки населението какво му предлагат за консумация, оставяйки на тяхна лична отговорност, на техните рамене и глава самоконтрола. Никой производител не иска да знаем колко калории има в храната, колко са канцерогенните съставки, какво е количеството на наситените мазнини, ГМО и прочее. Млекопроиводителят не иска да знаем, че дава на животните химикали във вид на лекарствени смеси за увеличаване на млеконадоя. Също така, той не иска да знаем, че кравите, например, много често боледуват от туберкулоза. Затова той непрекъснато ги тъпче с антибиотици, към които животните стават резистентни с времето, и последствията са за човека, който консумира продукта.

Между другото, чували ли сте за 5-годишния чийзбургер на Макдоналдс? Ако ви е интересно да узнаете как един чийзбургер след пет дълги години не се е разпаднал, изгледайте видеото в You Tube под надслов (McDonald's 5 Year Old Cheeseburger). Изгледайте и историята на 14-годишния хамбургер (Man Keeps 14 Year-old Hamburger). Тя също е забележителна. Има и филм, посветен на 6-годишния хамбургер с пържени картофки, които са в отличен визуален вид (My 6 Year Old McDonalds Burger and French Fries).

Производителите не знаят що е то почтеност и отговорност.

Много интересно е това: искаме евтина храна, за да я „лекуваме“ с прескъпа химиотерапия. Защо? Значи храната да е евтина, а лечението скъпо. Е, колко евтино всъщност излиза този кръговрат от хранене и болест? Не е ли абсурдно това?!

Храна на ниски цени, която ни води към смъртния одър. Това е, което търсят хората в 21 век – бързо, лесно, вкусно и евтино. Азиатска поговорка гласи: Търси болестта си на дъното на чинията си.

Не забравяйте често да проверявате моментната си кондиция със забавното 30-секундно упражнение #bottleboxing

Вашата малка победа днес ви очаква. Успех! #100malkipobedi с Момчил Манчев.

Още от "100 малки победи":

„100 малки победи“: Кратка интензивна тренировка с Кирил Райков

„100 малки победи“: Упражнения за ръце с Маги Христова

„100 малки победи“: Милен и Ади Цанови за една от най-вредните хранителни добавки

„100 малки победи“: Упражнения за корем с Маги Христова

„100 малки победи“: Табата със Светлин Спасов

„100 малки победи“: Упражнения за цялостен тонус с Роберта Стойнева

„100 малки победи“: Йога и възстановяване със Зарина Микова

Oще интересни предизвикателства и тренировки може да откриете на страницата на "100 малки победи" във Фейсбук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама