Този понеделник с Милен и Ади Цанови ще си говорим за течните храни.
"Знаете ли, че лекарят на бъдещето няма да предписва лекарства, а ще насочва пациента към диета и причината на болестта (Томас Едисон)? Дай, Боже!" (Ади и Милен Цанови)
Размисълът тук е много важен за разбирането на естеството на хранене при консумация на сокове от плодове или зеленчуци. В началото по препоръка на терапията „Терапията Герсон“ ние се впуснахме в прецизна консумация на прясно изцедени сокове от зеленчуци и плодове. Четиридесет дни! Ефектът още на втората седмица бе поразителен. Ние започнахме да сваляме килограми, да усещаме телата си по-леки и свободни, по-чисти и с по-осезаеми физиологични процеси. Чувството беше много интересно, ново, непознато, и в същото време много приятно.
Прясно изцедените сокове от плодове и зеленчуци са Граалът на здравето. Не случайно те са залегнали като лечебни препоръки в практика в „Терапията Герсон“, в плодово-чаения режим на Лидия Ковачева, в практиката за изцеление на Рудолф Бройс, Пол Брег, Хърбърт Шелтън и Норман Уокър (пионер в соколечението). Освен че освежават човешкия организъм, освен че са много вкусни, освен че разнообразието е огромно, те имат и лечебни свойства, идващи от самата Природа.
Соковете прочистват тялото от токсини, раздвижват лимфата и я правят по-течна, хидратират на клетъчно ниво организма и подобряват значително перисталтиката му. Плодовите и зеленчуковисокове са с най-високо хранително и енергийно съдържание в едно със суровите плодове, зеленчуците, морските водорасли, билките и семената. Тези храни носят жизнена енергия, необходима ни, за да живеем. Соковете са богати на ензими, минерали (соли), витамини, аминокиселини, фибри, хлорофил (необходим за възстановяване на изтощеното тяло), структурирана вода и фитонутриенти (биологично активни компоненти на растителните храни). Проблемите в стомашно-чревния тракт не се решават с консумацияна хляб, месо и млечни, а със соколечение. В зависимост от здравословното неразположение се прилага лечение с плодови или зеленчукови сокове, или тяхната комбинация. Ако сме изтощени и искаме да почистим нашето тяло от натрупани излишъци, дарявайки го с полезни хранителни вещества, решението е именно в соколечението.
Снимка: Личен архив
При изцеждането на плодовете или зеленчуците целулозата се отделя, а всичко останало достига до нашите клетки във вид на течност, доставяйки им концентрирана енергия. Пионерът в соколечението Норман Уокър открива неговите ползи в ранните си житейски години, в които той преживява сериозни здравословни проблеми. Благодарение на соколечението и консумацията на пресни плодове и зеленчуци, семена, ядки и кълнове, той доживява до 99-годишна възраст. Растителното хранене е онова, което поддържа тялото му до дълбоки старини. Н. Уокър смята, че ключът към Здравето е в чистотата на дебелото черво, споделяйки с читателите на своите книги, че 80 % от болестите започват от неговото замърсяване. „Всеки орган, жлеза и клетка в тялото се влияе от състоянието на дебелото черво”, казва дълголетникът.
Със соковете не сме се разделили и до ден-днешен. Тяхното разнообразие, свежест и лесен начин на приготвяне (предвид съвременните уреди на достъпни цени), разбира се, привличат познавачите. Соковете са незаменима част от нашето меню в Проект „Здраве“.
Стечение на времето и надграждането с полезна информация за плодовете и зеленчуците, стигнахме до извода, че те е по-добре да бъдат консумирани цели, а не изцедени. Плодовите сокове може да се отразят на организма така, както и подсладените напитки, поради наличието на захар и в двете. А онкоболният пациент следва да бъде много внимателен с доставките на захари в организма си - той трябва прецизно да следи количеството и вида на захарите.
Някои познавачи препоръчват употребата на не повече от 150 мл сок на ден, което е добра препоръка, ако има консумация и на други храни, ала не и в случаите, в които човек е на режим със сокове. При такъв режим е добре да се придържаме към принципите в „Терапията Герсон“, в която се препоръчва консумация както на плодови, така и на зеленчукови сокове. Терапията предписва прием на 13 сока на ден, от които 6 плодови и 7 зеленчукови.
Гледната точка към сокове и към целостта на плодовете и зеленчуците е различна. Чаша сок съдържа значително повече захар, отколкото самия плод. В целият плод или зеленчук присъстват растителни влакна (фибри), които се смилат при направата на сок и тяхното изключително полезно действие на баластни вещества е унищожено. Затова по-добрата препоръката е да се консумират цели плодове и зеленчуци. Консумирайки ги в цял вид ние не губим нито едно от ценните им качества.
Подбирайте плодовете и зеленчуците да са зрели. Не консумирайте загнили такива. Белете ги, чистете ги от дръжки, кочани и изрязвайте, например краставицата, тиквичката, патладжана и чушката, и от двете страни. Мийте прецизно, нека продуктите преминават през йонизатора (или канген вода), чистете добре дъската за рязане и нека по ножа няма ръжда.
Не забравяйте често да проверявате моментната си кондиция със забавното 30-секундно упражнение #bottleboxing
Вашата малка победа днес ви очаква. Успех! #100malkipobedi с Момчил Манчев.
Още от "100 малки победи":
„100 малки победи“: Йога, релакс и антистрес със Зарина Микова
„100 малки победи“: Кратка интензивна тренировка с Роберта Стойнева
„100 малки победи“: Да тренираме на Коледа с Маги Христова
„100 малки победи“: Прости правила за добро храносмилане с Милен и Ади Цанови
„100 малки победи“: Тренировка по метода Табата със Светлин Спасов
„100 малки победи“: Тренировка за преса с Маги Христова
„100 малки победи“: Комплексни упражнения в няколко минути с Роберта Стойнева
Oще интересни предизвикателства и тренировки може да откриете на страницата на "100 малки победи" във Фейсбук.
Добави коментар