„100 малки победи“: За ползата от течните храни с Милен и Ади Цанови

07:15, 11 яну 21 / Спорт 25 2404 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Този понеделник с Милен и Ади Цанови ще си говорим за течните храни.

"Знаете ли, че лекарят на бъдещето няма да предписва лекарства, а ще насочва пациента към диета и причината на болестта (Томас Едисон)? Дай, Боже!" (Ади и Милен Цанови)

Размисълът тук е много важен за разбирането на естеството на хранене при консумация на сокове от плодове или зеленчуци. В началото по препоръка на терапията „Терапията Герсон“ ние се впуснахме в прецизна консумация на прясно изцедени сокове от зеленчуци и плодове. Четиридесет дни! Ефектът още на втората седмица бе поразителен. Ние започнахме да сваляме килограми, да усещаме телата си по-леки и свободни, по-чисти и с по-осезаеми физиологични процеси. Чувството беше много интересно, ново, непознато, и в същото време много приятно.

Прясно изцедените сокове от плодове и зеленчуци са Граалът на здравето. Не случайно те са залегнали като лечебни препоръки в практика в „Терапията Герсон“, в плодово-чаения режим на Лидия Ковачева, в практиката за изцеление на Рудолф Бройс, Пол Брег, Хърбърт Шелтън и Норман Уокър (пионер в соколечението). Освен че освежават човешкия организъм, освен че са много вкусни, освен че разнообразието е огромно, те имат и лечебни свойства, идващи от самата Природа. 

Соковете прочистват тялото от токсини, раздвижват лимфата и я правят по-течна, хидратират на клетъчно ниво организма и подобряват значително перисталтиката му. Плодовите и зеленчуковисокове са с най-високо хранително и енергийно съдържание в едно със суровите плодове, зеленчуците, морските водорасли, билките и семената. Тези храни носят жизнена енергия, необходима ни, за да живеем. Соковете са богати на ензими, минерали (соли), витамини, аминокиселини, фибри, хлорофил (необходим за възстановяване на изтощеното тяло), структурирана вода и фитонутриенти (биологично активни компоненти на растителните храни).  Проблемите в стомашно-чревния тракт не се решават с консумацияна хляб, месо и млечни, а със соколечение. В зависимост от здравословното неразположение се прилага лечение с плодови или зеленчукови сокове, или тяхната комбинация. Ако сме изтощени и искаме да почистим нашето тяло от натрупани излишъци, дарявайки го с полезни хранителни вещества, решението е именно в соколечението


Снимка: Личен архив

При изцеждането на плодовете или зеленчуците целулозата се отделя, а всичко останало достига до нашите клетки във вид на течност, доставяйки им концентрирана енергия. Пионерът в соколечението Норман Уокър открива неговите ползи в ранните си житейски години, в които той преживява сериозни здравословни проблеми. Благодарение на соколечението и консумацията на пресни плодове и зеленчуци, семена, ядки и кълнове, той доживява до 99-годишна възраст.  Растителното хранене е онова, което поддържа тялото му до дълбоки старини. Н. Уокър  смята, че ключът към Здравето е в чистотата на дебелото черво, споделяйки с читателите на своите книги, че 80 % от болестите започват от неговото замърсяване. „Всеки орган, жлеза и клетка в тялото се влияе от състоянието на дебелото черво”, казва дълголетникът. 

Със соковете не сме се разделили и до ден-днешен. Тяхното разнообразие, свежест и лесен начин на приготвяне (предвид съвременните уреди на достъпни цени), разбира се, привличат познавачите. Соковете са незаменима част от нашето меню в Проект „Здраве“. 

Стечение на времето и надграждането с полезна информация за плодовете и зеленчуците, стигнахме до извода, че те е по-добре да бъдат консумирани цели, а не изцедени. Плодовите сокове може да се отразят на организма така, както и подсладените напитки, поради наличието на захар и в двете. А онкоболният пациент следва да бъде много внимателен с доставките на захари в организма си - той  трябва прецизно да следи количеството и вида на захарите.

Някои познавачи препоръчват употребата на не повече от 150 мл сок на ден, което е добра препоръка, ако има консумация и на други храни, ала не и в случаите, в които човек е на режим със сокове. При такъв режим е добре да се придържаме към принципите в „Терапията Герсон“, в която се препоръчва консумация както на плодови, така и на зеленчукови сокове. Терапията предписва прием на 13 сока на ден, от които 6 плодови и 7 зеленчукови. 

Гледната точка към сокове и към целостта на плодовете и зеленчуците е различна. Чаша сок съдържа значително повече захар, отколкото самия плод. В целият плод или зеленчук присъстват растителни влакна (фибри), които се смилат при направата на сок и тяхното изключително полезно действие на баластни вещества е унищожено. Затова по-добрата препоръката е да се консумират цели плодове и зеленчуци. Консумирайки ги в цял вид ние не губим нито едно от ценните им качества. 

Подбирайте плодовете и зеленчуците да са зрели. Не консумирайте загнили такива. Белете ги, чистете ги от дръжки, кочани и изрязвайте, например краставицата, тиквичката, патладжана и чушката, и от двете страни. Мийте прецизно, нека продуктите преминават през йонизатора (или канген вода), чистете добре дъската за рязане и нека по ножа няма ръжда. 

Не забравяйте често да проверявате моментната си кондиция със забавното 30-секундно упражнение #bottleboxing

Вашата малка победа днес ви очаква. Успех! #100malkipobedi с Момчил Манчев.

Още от "100 малки победи":

„100 малки победи“: Йога, релакс и антистрес със Зарина Микова

„100 малки победи“: Кратка интензивна тренировка с Роберта Стойнева

„100 малки победи“: Да тренираме на Коледа с Маги Христова

„100 малки победи“: Прости правила за добро храносмилане с Милен и Ади Цанови

„100 малки победи“: Тренировка по метода Табата със Светлин Спасов

„100 малки победи“: Тренировка за преса с Маги Христова

„100 малки победи“: Комплексни упражнения в няколко минути с Роберта Стойнева

Oще интересни предизвикателства и тренировки може да откриете на страницата на "100 малки победи" във Фейсбук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама