Европарламентът иска по-строги санкции срещу Русия заради Навални

18:01, 21 яну 21 / Свят 25 1559 Шрифт:
Василена Йорданова

След скорошния арест на Алексей Навални, евродепутатите призоваха страните от ЕС да засилят значително санкциите срещу Русия.

Полицията задържа Навални, след като кацна в Москва

В резолюция, приета с 581 гласа „за“, 50 „против“ и 44 „въздържал се“, Европейският парламент призовава държавите членки да заемат активна позиция по отношение на арестите на Алексей Навални и много от неговите последователи на следващите срещи на Съвета и „значително да засилят ограничителните мерки спрямо Русия“. Това включва въвеждането на санкции на „физически и юридически лица“, участвали в решението за задържане и лишаване от свобода на Алексей Навални, настояват евродепутатите.

Трябва също така да бъдат наложени санкции срещу руски олигарси, свързани с режима, членове на вътрешния кръг на президента Путин и медийни пропагандатори, които притежават активи в ЕС и се ползват със свобода на пътуване до държави членки. Допълнителни ограничителни мерки също могат да бъдат предприети съгласно новия глобален режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека.

„Северен поток 2“ трябва да бъде спрян веднъж завинаги

След години наред влошаване на отношенията между двете страни, евродепутатите подчертават нуждата от критичен преглед на сътрудничеството с Русия в различни външнополитически платформи и по проекти като “Северен поток 2”. Те призовават ЕС незабавно да спре завършването на спорния газопровод. Членовете на ЕП също така подчертават, че ЕС вече не трябва да бъде гостоприемно място за „руско богатство“ с неясен произход, съобщава пресслужбата на ЕП.

С оглед на встъпването на новата администрация във Вашингтон, Европейският парламент подчертава, че ЕС трябва да използва този импулс, за да укрепи трансатлантическото единство в защитата на демокрацията и основните ценности срещу авторитарните режими.

В заключение резолюцията изисква незабавното и безусловно освобождаване на Алексей Навални и на всички други лица, задържани във връзка с неговото завръщане в Русия, независимо дали са журналисти, членове на екипа му или граждани, демонстриращи подкрепа.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:39, 21 яну 21

Аман от некадърни убийци! Имат ли поне едно успешно с Новичок?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама