7 лесни начини да влезете във форма след зимата

15:14, 23 мар 21 / Спорт 25 2506 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Топлото време е все по-близо и може би си мислите да свалите няколко килограма или да влезете в по-добра форма. Съвсем разбираемо - след дългите зимни дни, многото празници, затворените фитнеси и заседяването вкъщи, мнозина осъзнават, че са загубили форма. 

Може да се чувствате демотивирани, но място за отчаяние няма. Имате достатъчно време да влезете във форма за лятото. Макар да няма пряк път към постигането на идеалната форма, има няколко неща, които може да следвате, за да ускорите процеса и да постигнете целите си. Ето и 7 лесни начина да влезете във форма след края на зимата.

Започнете бавно

Много хора смятат, че няма да загубят форма през зимата, въпреки намалената активност. Това обаче е грешка - тялото бързо губи паметта“ си и когато отново започнете тренировките, няма да е готово за същото ниво, на което е било преди това.  

Започнете бавно и бъдете търпеливи. Тялото ви скоро ще се възстанови и ще можете да увеличите трудността на тренировката. Но като за начало, придържайте се към по-леки и кратки упражнения.

Започнете с 10 минути на ден, в които включвате упражнения за гъвкавост, сърдечно-съдова издръжливост и силова тренировка. Правете упражненията си със собствено темпо - никой не ви пришпорва.

Изберете умни помощници

Смарт фитнес аксесоарите са създадени да следите лесно прогреса си и по-ефективно да постигате целите си.

Носенето на фитнес гривна или смарт часовник например е лесен и достъпен начин да получавате подробна информация за физическата ви активност - колко крачки сте направили, колко калории сте изгорили, какво разстояние сте изминали. А с ежедневното записване на тази информация в съответното приложение, ще можете да проследите прогреса си през времето и да видите има ли неща, които бихте искали да промените.

Вижте предложенията в технополис - ще намерите огромен избор от най-различни фитнес аксесоари, които ще ви бъдат отличен помощник в постигането на целта ви. Можете например да инвестирате и във фитнес уреди за дома - крос тренажор, пътека за бягане или велоергометър са отличен начин да тренирате вкъщи, когаго времето навън е лошо или фитнесът е затворен.

Погрижете се за храненето си

Придържането към здравословна диета през зимата може да е трудно. Но с идването на по-топлите дни и започването на тренировъчен режим, е важно е да се върнете към здравословна диета. Тялото ви се нуждае от правилните хранителни вещества, за да може да се справи с натоварването от упражненията.

Добавете към храненето си качествени протеини, въглехидрати и мазнини. Не забравяйте и, че трябва да сте добре хидратирани, за да помогнете за възстановяването на тялото си.

Промяната в начина на хранене, в допълнение към упражненията, е правилният начин да влезете бързо във форма. Изберете продукти, които ви достяват нужните хранителни вещества. Например авокадото, пълномасленото кисело мляко и яйцата са идеални, когато искате да отслабнете, а смути със замразени плодове и ядки е отличен избор за начало на деня.

Поставете си цели

Процесът на поставяне на цели е много важен, защото ви помага да поддържате високо ниво на мотивация. Ефектите от храненето и упражненията ще са видими след известно време, така че е възможно да се демотивирате. Тук на помощ ще ви дойде придържането към поставените цели.

Не мислете за нещо огромно, а за нещо просто, ограничено във времето и реалистично. Една по-голяма цел може да бъде разделена на по-малки цели, които могат да ви помогнат да постигнете това, което искате.

А когато го направите, отделете малко време и се възнаградете с нещо, което ще ви помогне да се почувствате по-доволни и по-горди от себе си.

Направете едномесечно предизвикателство

Влизането във форма може да изглежда трудно в началото. За да улесните започването и придържането към тренировъчния процес, поставете си едномесечно предизвикателство.

Има много йога студия и фитнес зали, които предлагат едномесечни фитнес програми, които могат да ви помогнат да възвърнете мотивацията и формата си. Можете да се запишете и за програма онлайн - голяма част от тях предлагат безплатен тестови период, в който да видите дали упражненията ви пасват.

Ако искате да постигнете целите си, ще ви е по-лесно, като ги разбиете на по-малки времеви интервали. Така ще поддържате мотивацията и ще се чувствате по-добре, когато видите, че успявате да постигате поставените си цели.

Разнообразявайте рутината

Ако тренирате заедно с приятел, ще можете да се мотивирате взаимно, когато не ви се тренира, а и ще бъде по-забавно да сте заедно, което допълнително ще увеличи шанса да се придържате към програмата си.

А за да избегнете рутината и демотивацията, която често настъпва с нея, разнообразявайте често програмата си. Редувайте фитнеса с упражнения вкъщи, правете йога, разходете кучето. Включете повече видове спорт и различни активности, за да влезете бързо във форма.

Ежедневно правете по-здравословния избор

Тренировките са страхотен начин да влезете във форма, но лесно можете да добавите повече физическа активност в ежедневнието си, като просто правите различен избор.

Например, вместо да се използвате асансьора, качете се по стълбите - чудесно упражнение за сърцето. Намалете количеството мляко и захар в кафето, за да намалите и калориите в него, а вместо нещо сладко за следобедна закуска, изберете шепа ядки или сушени плодове.

Тези малки промени не отнемат почти никакво усилие, а лесно ви помагат да постигнете по-бързо целите си.

Почти неусетно, с промяната в начина на хранене, упражненията и постепенното постигане на резултати, ще усетите колко по-лесно става всичко. Не бъдете сурови към себе си - започнете с по-кратки и лесни упражнения, придържайте се към поставените цели, не забравяйте да се възнаградите, когато ги постигнете, и скоро ще забележите, че голямата ви цел съвсем не е мираж, а реалност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама