10 000 крачки дневно ни поддържат здрави

18:00, 04 май 21 / Любопитно 25 3145 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За добро здраве и жизненост човек трябва да прави поне десет хиляди крачки на ден, съответно до 70 хиляди на седмица. „Ходенето е в основата на нормалната човешка активност“, посочва кардиологът Лидия Йонова, цитирана от БГНЕС. 

Ходенето е един от основните фактори на нормалния живот, защото човешкото тяло се нуждае от движение, а много от съвременните хора прекарват работното си време седнали пред компютъра.

Какво е „пластичен метаболизъм”?

Йонова препоръча да се практикува т. нар. скандинавско ходене /с две пръчки или щеки/, което наред с други предимства позволява да изгаряме голям брой калории. Важно е обаче правилното практикуване на подобни упражнения. „У нас се случва възрастните хора да се опират на пръчки. Щеките трябва да са с правилна височина. При такова ходене се изгарят повече калории, защото се натоварват мускулите на ръцете, гърба, гръдните мускули. Затова скандинавското ходене е отлично упражнение“, посочва специалистът.

Ходенето крие доста по-малък риск от травми и преумора от упражненията във фитнеса или джогинга.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама