Съдии по художествена гимнастика са били заплашвани след Олимпиадата

18:53, 19 авг 21 / Спорт 25 4219 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съдии, които са били част от журито на олимпийските турнири по художествена гимнастика, са били заплашвани след края на игрите в Токио. Това съобщи Международната федерация по гимнастика (FIG), която защити реферите за решенията им и обяви, че всички резултати от състезанията са били „честни“ и „безпристрастни“.

„Техническият комитет по художествена гимнастика направи задълбочен преглед на всички компоненти за оценка във всяка фаза от състезанията по художествена гимнастика на олимпиадата в Токио. В резултат на това можем да потвърдим, че няма пристрастия или нередности в журито.

Техническият комитет потвърждава, че класиранията от състезанията в Токио, както индивидуално, така и при ансамблите, са честни и безпристрастни. FIG установи строги критерии за обективен подбор на най-квалифицираните и безпристрастни съдии и сме доволни от работата им.

Бяхме ужасени да научим, че няколко съдии от журито са получавали множество заплахи и съобщения на омраза след олимпийските състезания. Тези опити да се дестабилизират съдиите са напълно неприемливи. FIG иска ясно да заяви, че тези съдии имат пълната ни подкрепа и могат да бъдат похвалени за тяхната работа“, се казва в позицията, цитирана от „Дневник“.

Основните критики идват от Русия

От федерацията не уточняват откъде са дошли заплахите. След края на олимпиадата основните критики към съдиите бяха от Русия. Председателят на руската федерация и главен треньор на гимнастичките Ирина Винер-Усманова нарече решенията на съдиите „срам и позор“, след като Линой Ашрам от Израел стана шампионка в индивидуалната надпревара, а България победи Русия при ансамблите.

„Златните момичета“ донесоха трета титла за България в Токио

Преди дни Ирина Винер - Усманова обяви, че има намерение да позлати сребърните медали на руската гордост Дина Аверина, която остана втора в индивидуалната надпревара, и на ансамбъла. Шефката на руската художествена гимнастика разкри плана си в пожелания за рождения ден на близначките Дина и Арина Аверини, предаде Offnews.bg.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама