Навални получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта

17:33, 15 дек 21 / Свят 25 2010 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският опозиционер Алексей Навални получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Ежегодното отличие на Европейския парламент беше връчено на дъщерята на Навални, Дария Навалная.

Наградата отличава личности и организации, които се борят за правата на човека и основните свободи. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров.

Навални влезе в списъка на най-влиятелните личности на „Time“

Тази година тя беше присъдена на Алексей Навални за това, че „последователно се е борил срещу корупцията на режима на Владимир Путин“. Той получи международна известност с организирането на демонстрации срещу руския президент Владимир Путин и неговото правителство, с участието си на избори и с призивите си за реформи срещу корупцията.

„Както самият Алексей Навални някога каза, корупцията процъфтява там, където не се зачитат правата на човека. Мисля, че той е прав. Борбата срещу корупцията е борба за зачитане на всеобщите човешки права. Това със сигурност е борба за човешко достойнство, за добро управление и върховенство на закона“, каза председателят на Европейския парламент Давид Сасоли в началото на церемонията.

Сасоли отбеляза куража на Навални и призова за незабавното му освобождаване. „Той е заплашван, измъчван, тровен, арестуван и хвърлен в затвора, но те не успяха да го накарат да замлъкне“, добави Сасоли. В момента руският опозиционер излежава присъда в затворническа колония със строг режим, като му остават повече от две години затвор.

През август 2020 г. Навални беше отровен и прекара месеци в болница в Берлин. При завръщането си в Москва през януари 2021 г. той беше арестуван и осъден. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки, а негови сътрудници бяха задържани. Навални обвинява руския президент Владимир Путин за отравянето, докато Кремъл отрича да има нещо общо.

„Когато писах на баща си и го попитах „Какво точно би желал да кажа в речта от твое име?“, той отговори: „Кажи, че никой не може да се осмелява да приравнява Русия с режима на Путин“, каза дъщерята на Навални при приемането на наградата.

Русия е част от Европа и ние се стремим да сме част от нея. Но ние искаме също така Европа да се стреми към себе си, към онези забележителни идеи, които са в основата ѝ. Ние се стремим към Европа на идеите, тържеството на правата на човека, демокрацията и достойнството“, каза още Навалная, цитирана от „Свободна Европа“.

В резолюция от януари 2021 г. европейските депутати настояха за незабавното и безусловно освобождаване на Алексей Навални и всички задържани по време на демонстрации в негова подкрепа. Европейският парламентът поиска също така затягане на санкциите срещу Русия. Тези призиви бяха повторени и в резолюция от април 2021 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама