Къде да разположим леглото в спалнята

15:30, 28 апр 22 / Любопитно 25 1542 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

За никого не е тайна, че най-важната част от обзавеждането в спалнята е леглото. Без значение дали е двойно, единично, малко или голямо, неговото разположение е изключително важно за комфортния и пълноценен сън. Според това дали искате спалня с едно или две легла, вече на пазара има доста функционални решения, покриващи най-разнообразни нужди. Има доста практични варианти за удобни легла, дори и за малки пространства. Вече можете да избирате между доста модели ракли, в които да можете да прибирате вашите допълнителни чаршафи, завивки, възглавници и други.

Важни правила при избор на мебели и разположението им

Важно е да се каже, че няма точни и ясни правила и че всичко е според това с какво пространство разполагате, какви идеи и желания имате и какъв вкус предпочитате.

Ето някои прости правила, които биха ви били от помощ:

- Оставете достатъчно място и от двете страни – добре е да има достатъчно място за преминаване от двете страни на леглото. Допълнително удобство е да поставите там нощни шкафчета;

- Удобен матрак – той е от изключителна важност за здравия и пълноценен сън. Не правете компромис с него, защото качествената почивка е важна за вашата продуктивност през деня;

- Нощна лампа – това е голямо удобство за тези, които стават по-често вечер, а и ще придаде допълнителен комфорт на помещението;

- Нощни шкафчета – в тях ще можете да държите дребни неща, които биха могли да ви бъдат полезни докато си почивате, като например часовника ви;

- Единично легло – ако имате нужда от единично легло, то е най-добре да вземете персон и половина. Така ще имате достатъчно място и по-голям комфорт;

- Ъглово легло – изключително добро решение при по-малки помещения. Така можете лесно да оползотворите повече пространство;

- Тип сандвич – изключително практично решение, ако децата ви делят една и съща стая;

- Повдигащ механизъм под матрака – отваря доста повече място за съхранение, което ще ви спести допълнително пространство.

Легла с матрак

Разяснете добре вашите желания за удобство в стаята ви за сън и почивка. Не забравяйте да помислите за поставянето на пердета или щори, които да спират дневната светлина, в случай че ви се налага да спите до по-късно и това би ви пречило. Освен че ще държат помещението тъмно колкото е нужно, то те могат да внесат и допълнителна свежест в интериора на стаята.

На какво друго може да заложите за оформлението на спалнята 

Има също и различни фън-шуй решения за разположението на леглото, на които много хора обръщат внимание. Някои вярвания твърдят, че не е добре да го разполагате така, че когато спите, краката ви да сочат към вратата на стаята. Също така, близостта на прозорец до главата ви по време на сън може да създава чувство за дискомфорт и несигурност, докато спите.

Трябва да съобразите разположението на мебелите в спалнята и с цялостния дизайн на стаята. Можете да помислите и за поставянето на огледало и подбиране на правилни цветове в спалнята, които да я разширяват визуално, като ѝ придадат допълнително чувство за уют.

От какви други мебели се нуждаем в спалнята

Освен че това е мястото, в което релаксирате, то е добре да помислите и от какво още се нуждаете в тази стая, за да повишите комфорта си. Ако сте любители на четенето преди заспиване, спалнята е подходящо място за поставяне и на библиотека. Така книгите ви ще са в близост, когато имате време за тях. Можете да поставите удобен стол, в който да си почивате и да четете любимите си книги. За да отворите и освежите повече помещението, можете да сложите различни картини, фигурки или дори цветя. Ако обаче не достига достатъчно светлина до тях, по-добре поставете изкуствени такива.

Подберете добре обзавеждането за тази стая, тъй като в нея ще се зареждате с нови сили за следващия ден, ще релаксирате или ще прекарвате свободното си време с любима книга. Не подценявайте нуждата си от комфорт по време на почивка, за да бъдете достатъчно пълноценни през забързаното ежедневие.

 

*Съдържание от mebelmag.bg

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама