Шествие в София срещу строежите в защитени зони по Черноморието

09:00, 15 мар 19 25 1757 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гражданско протестно шествие в защита на дивите плажове ще се проведе тази вечер в София. Организаторите са инициативният комитет „Граждани за природа”.

Шествието ще започне от площад Народно събрание и ще стигне до „Орлов мост”. Протестите са провокирани от стартиралите строежи на плажовете в „Градина”, „Арапя” и „Алепу”.

„Каним всеки, на когото му пука за бъдещето и е срещу вандалското и хаотично застрояване на Черноморското крайбрежие, да се включи“, апелират организаторите пред БНР. Шествия в защита на природата и срещу климатичните промени днес ще има в над 80 държави, каза Лорета Тодорова от организацията.

„Погазват се природните закони, които всички би трябвало да следваме и да пазим нашето богатство, а не да го рушим“, изказа мнение тя като добави, че са внесли искане към Кадастъра – дюните да бъдат вписани като такива, защото в момента това не е така.

Тодорова посочи исканията, които ще бъдат внесени в НС като подписка: „Пълна забрана за строеж върху защитени зони. Да отпаднат всички устройствени планове и разрешителни за строеж, които противоречат на нормите за опазване на природата и биоразнообразието. Третата точка е за изпълняване на задължения, които са заложени към закони, но не се спазват, като например регистър за всички устройствени планове и строителни разрешителни с подробна информация“.

Под исканията вече са се подписали около 1000 души, като целта на организаторите е те да достигнат 10 000. Подписите ще се събират до 20 май, след което ще бъдат внесени в парламента.

В България държавата унищожава държавата. Това е един от най-големите абсурди, на които ставаме свидетели през последните години“ – така председателят на Сдружението „Да запазим Корал“ Атанас Русев коментира последните случаи на нагло посегателство върху природата със строителството в местността Алепу, изсичането на гората край Арапя и заравняването на пясъчните дюни на Къмпинг „Смокиня“. Според него проблемът е, че не се спазват законите.

Не може частна фирма да укрепва свлачище, а пясъчни дюни да са частна собственост“, каза още Русев. Според официалните данни 4500 дка е общата територия на пясъчните дюни по Черноморското крайбрежие, а 3272 дка попадат в частни имоти.

„Не сме организатори на днешния протест, но скоро ще предприемем действия за спиране на строителството по Южното Черноморие“,  посочи Русев и добави: "Подготвяме огромен протест. И не само протест, а и действия, които съвсем скоро ще станат явни“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама